Home > Nieuws
 

 Inhoudseditor

 
​​
oktober 02
Eindseminar RAAK PRO onderzoek

​Graag nodigen wij u uit voor het eindseminar van het onderzoeksprogramma ‘Keten- en netwerkstrategieën van het logistiek MKB in mainports’. Op dit seminar presenteert het onderzoeksprogramma logistiek van de HvA de resultaten van dit vierjarige praktijkgerichte onderzoek, waarin het huidige overheidsbeleid voor innovatie in de topsector logistiek langs de meetlat van het logistieke MKB rond Schiphol en de Amsterdamse en Rotterdamse haven werd gelegd. 

U kunt zich aanmelden via de volgende link: 

http://www.dinalogamsterdam.nl/nl/calendar/dinalog_amsterdam/seminar_hogeschool_van_amsterdam__mkb_mainports/

Parkeerplaats: dient u apart aan te vragen via een e-mail aan r.k.wilson@hva.nl. Beperkte hoeveelheid plaatsen beschikbaar. 


Uitnodiging en programma eindseminar 29 oktober 2014.pdfUitnodiging en programma eindseminar 29 oktober 2014.pdf

juni 10
25 juni, het Seminar

​25 juni om 13:00 zal het Seminar van de minor Airport - Seaport Logistics plaatsvinden. Degene die hier aanwezig bij wilt zijn kan zich aanmelden via Dinalog. Aanmelden kan tot 15 juni. Tijdens het seminar worden de 10 leaderfirm opdrachten gepresenteerd. 


Aanmelden: http://www.dinalog.nl/nl/calendar/               

 ​

april 21
Onderzoek naar reverse factoring

In opdracht van Pro Quidity gaan studenten van de Hogeschool van Amsterdam de komende 20 

weken een opdracht uitvoeren. Dit is een opdracht dat een rol speelt binnen de Supply Chain Finance. Het onderzoek is gericht op een onderdeel van SCF namelijk: “ Reverse factoring”. Bij reverse factoring krijgt de supplier een deel of alle uitstaande facturen voorgefinancierd door een factor. Het gaat hier alleen om door de buyer goedgekeurde facturen, om zo het risico en de kosten op niet-betaalde facturen te beperken. Op basis van een sterke creditrating en vanwege het beperkte risico van niet-betaalde facturen, kan men op deze manier goedkoop voorfinanciering krijgen. De buyer kan zijn gezonde financiële positie gebruiken om meer stabiliteit in de keten te garanderen.

 

Reverse factoring wordt wel een win-win-winsituatie genoemd. In een keten met veel suppliers blijft er veel geld vastzitten in het proces. Immers het geld komt pas vrij wanneer alle partijen waarde hebben toegevoegd en de factuur wordt betaald aan het einde van de keten. De drie betrokken partijen: supplier, buyer en financiële instelling  hebben allemaal voordeel bij de financiële dienst.​ 

april 08
​Een duurzame Koffie Supply Chain voor de Kathangene Coffee Cooperative

Voor de minor Airport Seaport Logistics, onderdeel  van het Raak Pro programma, is door Simon de Rijke (docent) en Rose Karimi (vertegenwoordiger van de Kathangene Coffee Cooperative) een opdracht ontworpen om een duurzame Supply Chain te ontwikkelen voor de Kathangene Coffee Cooperative uit Kenia. De opdracht zal worden uitgevoerd door een team van drie studenten van de hogeschool van Amsterdam: Azeddine el Hadri (student Business Logistics), Michel Vlasblom (student  Aviation Logistics), Peter de Korte (student Aviation).

De Kathagene Coffee Cooperative is een lokale coöperatie van 2000 kleine koffieboeren in Kenia. Momenteel vindt de ongewenste situatie plaats waarbij de koffie van de boeren via tussenpersonen op de veiling wordt verkocht. De prijs waar de koffie voor wordt verkocht blijft onbekend voor de boeren. Bovendien wordt de vergoeding van de tussenpersonen afgetrokken van de winst van de koffieboeren en krijgen de boeren pas betaald nadat verkoop op de veiling heeft plaatsgevonden.

Om deze situatie te veranderen zal er door de coöperatie naast het vinden van koffiebranders die bereid zijn om koffie rechtstreeks van de coöperatie te kopen, een ​​alternatief Supply Chain ontwikkeld moeten worden om koffie te leveren, zonder gebruik te maken van de logistieke infrastructuur van tussenpersonen en veiling.

De studenten van de Hogeschool van Amsterdam zullen zich voor de opdracht richten op het ontwikkelen van een alternatief Supply Chain. Er zal een analyse gemaakt worden van de huidige Supply Chain en er zal onderzoek worden gedaan naar mogelijkheden, voorwaarden, risico’s en kosten voor een alternatieve Supply Chain. Het onderzoek zal samen met een advies in een rapport worden gepresenteerd aan de coöperatie.​ 

maart 24
Onderzoek DB Schenker Schiphol

Goederen moeten snel van A naar B dan wordt er al snel gedacht aan luchttransport, vrij logisch omdat het relatief snel gaat. Echter om het daadwerkelijke luchttransport zit nog een gehele organisatie. De luchttransport keten bestaat uit verschillende schakels waaronder producent, transporteur, expediteur, afhandelaar, airline en de klant/ontvanger (Dijk, Engels, Goslinga, Keller, Kempenaer, & Minten, 2014). Binnen deze keten vervult DB Schenker de schakel expediteur. 

DB Schenker is één van de marktleiders wat betreft freight forwarding (DB Schenker). Om deze positie te behouden dan wel te versterken is het benodigd om het administratief afhandelen van dossiers digitaal te laten verlopen. Hedendaags wordt er nog grote documentenstromen mee gestuurd met alle zendingen. Niet alleen is dit belastend voor het milieu, ook staat het in de weg tot een professionele manier van werken voor DB Schenker. De opdracht is dan ook de interne processen te optimaliseren rekening houdende met het gaan werken met het digitale programma O&DM.

maart 16
Hogeschool van Amsterdam doet onderzoek voor brancheorganisatie VerenigdeSierteelt Vervoerders

In opdracht van de Verenigde Sierteelvervoerders heeft de Hogeschool van Amsterdam een onderzoek gestart naar de veranderende markt van de sierteelt-sector.  Dit onderzoek vind plaats in het kader van het RAAK Pro programma, een vierjarig regionaal onderzoeks- en innovatieprogramma gericht op keten- en netwerkstrategieen voor MKB-ondernemingen in Mainports.

De Verenigde Sierteeltvervoerders (VSV) vormen een deelmarkt van Transport en Logistiek Nederland (TLN). De leden van de VSV zijn gespecialiseerd in het transport van bloemen en planten. De sierteelt-sector is enorm in beweging en de komende jaren staan in het teken van forse veranderingen. De VSV wil voor, door en met leden voorbereiden op die nieuwe toekomst.​

maart 06
Onderzoek DB Schenker

DB Schenker rijdt Chartertreinen op vaste corridors (vaste routes) binnen Europa. Om de grenzen te vervagen heeft DB Schenker in meerdere landen railgoederenvervoerders opgekocht om zo grensoverschrijdend vervoer te vereenvoudigen. Een mooie eerste stap, maar in de praktijk blijkt dit niet voldoende. Ieder land heeft namelijk te maken met een andere regelgeving en werkwijze. Als een trein van land A naar land C gepland moet worden via bijvoorbeeld land B, dan kan land C pas beginnen met plannen vanaf zijn grensovergang tot de eindbestemming, wanneer land B zijn planning volledig afgehandeld heeft. Hier kunnen dagen overheen gaan doordat ieder land op zijn manier werkt. De gemiddelde plantijd per land is namelijk anderhalve dag. Het komt dus voor dat een klant een last-minute Chartertrein besteld die over twee dagen moet vertrekken. Wanneer deze trein door drie verschillende landen rijdt, duurt het echter gemiddeld 4,5 dagen voor de planning definitief is en de trein gaat vertrekken. De trein zal in dat geval 2,5 dagen later vertrekken dan de klant had gewenst.

DB Schenker heeft in de praktijk de middelen om probleemloos van land naar land te rijden en grenzen te vervagen, maar door de verschillende werkwijzen per land blijken de landsgrenzen in theorie een bottleneck. De opdracht vanuit DB Schenker is daarom, om te onderzoeken of de doorlooptijd voor het plannen van een last-minute Chartertrein gereduceerd kan worden.​
februari 24
Shanghai; de belichaming van de groeiende Chinese economie

China is een land dat in economisch opzicht sterk in opkomst is. China maakt deel uit van de zogeheten BRIC landen, die verder bestaan uit  Brazilië, Rusland en India. Dit zijn de landen die grote economische ontwikkelingen doormaken. De Chinese economie groeide afgelopen jaar met maar liefst 7,6%, dit kwam voornamelijk dankzij de groei in export en industrie.

 

De Chinese export groeide met maar liefst 12,7% terwijl economen een groei van ‘slechts’  7% voorspelden.  De export naar de Verenigde Staten groeide met 17,7% en de export naar de Europese Unie groeide met 18,4%. Een belangrijke schakel van de economische groei is de regio Shanghai. Shanghai is met 16,6 miljoen inwoners de grootste stad van China en heeft een uitstekende ligging om handel te drijven.

 

Zo is de aanwezigheid van de Yangtze Kiang rivier belangrijk voor de regio Shanghai. Via deze rivier kunnen zeeschepen grote delen van het achterland bereiken waardoor o.a. de landbouwsector de producten kan exporteren. Naar verwachting zal transport via waterwegen de komende jaren nog verder stijgen waardoor de Chinese overheid inmiddels al flink geïnvesteerd heeft in het onderhouden van de Yangtze Kiang rivier. Naast het watertransport is de Chinese overheid bezig met het verbeteren van het spoor- en wegenbouw. In China is congestie momenteel namelijk een probleem, vrachtwagens staan urenlang vast in files.

 

Een andere belangrijke reden voor de groei van de Chinese economie is de opening van de free trade zone (later FTZ) in de haven van Shanghai. In september 2013 is deze zone geopend met als doel om meer transparantie te geven over activiteiten vanuit China richting westerse landen. De FTZ trekt de aandacht van buitenlandse investeerders omdat die nu o.a. tegen lagere kosten kunnen produceren. Het is namelijk zo dat er geen controles meer worden uitgevoerd zolang de producten de FTZ niet verlaten. Door het aantrekken van (buitenlandse) investeerders zal de werkgelegenheid in het gebied toenemen.

 

De ontwikkeling van de haven van Shanghai wordt niet geremd door de overheid. Er vindt een goede samenwerking plaats tussen de overheid en het bedrijfsleven. Door middel van meerjarenplannen en steun bij projecten zoals bij de eerder genoemde Free Trade Zone en de verbetering van douaneprocessen, helpt de overheid mee aan de versterking van de internationale concurrentiepositie. De laatste jaren heeft de lokale overheid al flink geïnvesteerd in de uitbreiding van de Yangshan Port, deze is onderdeel van de haven van Shanghai en wordt volgens planning in 2015 afgerond. In totaal wil het stadsbestuur 12 miljard Hongkong Dollar in dit project investeren

 

De grote macht van de overheid in China heeft als voordeel dat het niet jaren in beslag neemt voordat plannen gerealiseerd worden. Deze handelingssnelheid geeft Shanghai een groot voordeel ten opzichte van de concurrentie.

 

Naast het creëren van banen, is ook het opleidingsniveau van de bevolking van groot belang. Chinezen zijn, mede door sociale druk, erg gedreven om hun best te doen op school/werk. In Shanghai zijn enkele topuniversiteiten van Azië gevestigd, waar de overheid veel geld  in investeert. Op deze manier zal er meer kennis worden vergaard waardoor er innovaties worden ontwikkeld. Een kanttekening is wel dat de Engelse taal nog niet goed wordt beheerst in de regio Shanghai. Door dit punt te verbeteren worden barrières weggenomen wat tot samenwerkingen en wederzijds vertrouwen kan lijden.

 

De Chinese overheid investeert dus veel geld om de logistiek en handel in de regio Shanghai te optimaliseren. Voor komend jaar verwacht de regering een economische groei van 7,5% en zullen de prioriteiten voornamelijk liggen bij het bestrijden van overcapaciteit en vervuiling.​

Bron:


februari 19
Antwerpen aantrekkelijker voor tweedehandsauto-export dan Amsterdam

De tweedehandsauto-export neemt al enige tijd af in de haven van Amsterdam. Studenten aan de Hogeschool van Amsterdam doen onderzoek naar deze daling en zijn tot op heden tegen een mogelijke reden aangelopen.


Amsterdam is één van de havens in de Hamburg – Le Havre regio die terminals heeft om roll-on roll-off schepen (ro-ro) te ontvangen en verwerken. Deze schepen worden gebruikt om rollend materieel per schip te vervoeren. Via de haven van Amsterdam worden nieuwe auto’s van Nissan gelost en tweedehandsauto’s opgehaald voor transport richting West-Afrika.

 

Amsterdam gesandwiched tussen drie grote concurrenten

De haven van Amsterdam kampt al enige tijd met teruglopende auto-exportaantallen, steeds meer auto’s worden geëxporteerd via andere havens. Amsterdam ligt midden tussen drie grote havens die grote aantallen ro-ro verschepen per jaar. Aan de zuidkant van Amsterdam ligt de haven van Antwerpen, in het oosten stuit Amsterdam op Bremen en Emden. Niet alleen de ligging van deze grote havens is een probleem ook de ro-ro activiteiten rondom de haven spelen een belangrijke rol.

 

Ro-Ro een gevecht om retourvracht

De tweedehandsauto’s komen overal vandaan, de ene partij staat in noord-Groningen terwijl de andere partij in het Duitse Ruhrgebied moet worden opgehaald. Dit zijn situaties die de autotransporteurs dagelijks krijgen voorgeschoteld. De transporteur moet bepalen hoeveel de klant moet betalen om zijn auto’s naar een haven te rijden voor export, om de kosten zo laag mogelijk te houden moet de vrachtwagen van de transporteur zoveel mogelijk gevuld zijn met auto’s want een lege wagen levert niks op. De transporteur zal dus altijd zo plannen dat hij met zo min mogelijk rijden een retourlading kan ophalen om zo gevuld ergens anders naar toe te rijden. Hierin ligt de grote kracht van de Duitse en Belgische havens. De haven van Antwerpen is de marktleider op het gebied van tweedehandsauto-export, echter staat er relatief vaak geen retourlading op de haven om elders vervoert te worden. Dit lijkt niet gunstig voor de haven van Antwerpen echter ligt de haven van Zeebrugge om de hoek en laat hier nou net een enorme lading nieuwe auto’s klaar staan voor transport door heel Europa. Deze aanwezigheid van nieuwe auto’s maakt het dat Antwerpen een veel sterkere ro-ro haven is dan Amsterdam.

 

Amsterdam mist een tweede Nissan

Hoewel Amsterdam de haven is waar Nissan nieuwe modellen uitlaadt voor de Europese Markt beschikt Amsterdam over weinig retourlading voor autotransporteurs. Dit komt omdat Nissan binnenkomt op de terminal van Koopman en dat Koopman Transport het transport regelt. Dit zorgt ervoor dat andere autotransporteurs weinig hebben te zoeken op de Amsterdamse haven. Wil de Amsterdamse haven een grotere naam worden in de ro-ro wereld moet de haven andere automerken aantrekken om zo retourlading te kunnen bieden aan andere transporteurs.  ​

februari 16
HvA onderzoekt de logistieke regio Istanbul

Het onderzoek naar de logistieke regio vindt plaats in het kader van een groter onderzoek naar eventuele verbeter- en leerpunten voor de logistieke regio Amsterdam.


Istanbul is samen met Parijs, Londen, Dubai, Amsterdam en verschillende Chinese regio’s onderdeel van een groot benchmark onderzoek naar logistieke regio’s. Er is onder andere gekeken naar de capaciteit van de verschillende havens in de regio’s en vrachtoverslag op luchthavens.

 

Marmara regio

De Marmara regio, waarin Istanbul centraal ligt, is de meeste industriële regio van Turkije, het gebied is verantwoordelijk voor 60% van de Turkse economie. Het gebied kent een zeer hoge bevolkingsdichtheid, met een inwonersaantal van 21,887,360 is 30% van de bevolking gesitueerd in deze regio. De gehele regio kent 10 zeehavens en 7 luchthavens.

 

Sterke punten van de Marmara regio

De regio waarin Istanbul zich bevindt heeft een aantal sterke punten. Ten eerste kent de Marmara regio een sterke specialisatie op één locatie, zo bevindt bijvoorbeeld de kledingsector zich op één plek en de voedselindustrie op een andere plek. Dit scheelt veel transportkosten in de logistieke ketens ten opzichte van meer verspreidde ketens. Daarnaast heeft Istanbul de sterkst stijgende ‘Air Travel Connectivity’, wat inhoudt dat Istanbul de sterkst stijgende aantal luchtbewegingen telt. Met een stijging van 15% ten opzichten van 2009 laat Istanbul Dubai (13,3%) ruim achter zich. Het derde sterkte punt van de regio is het ‘Build Operate Transfer’-model  (BOT). BOT houdt in dat private partijen investeren in bijvoorbeeld de infrastructuur, een bedrijf wil een betere wegverbinding naar een luchthaven en legt zelf een weg aan in plaats van te wachten op investeringen van de overheid. Dit geeft het bedrijf het recht om bijvoorbeeld tol te heffen op deze weg en uiteindelijk zal de overheid de weg overkopen. Dit zorgt ervoor dat de infrastructuur sneller ontwikkelt en voor minder uitgaven van de overheid.

 

Zwakke punten van de Marmara regio

Ondanks sterke groei in onder andere het vliegverkeer kampt de regio met enkele problemen. Zo kent Istanbul enorme opstoppingen op het asfalt. Maar liefst 90% van de passagiers en 95% van het goederentransport in de regio gaat over de weg. Mede door de oversteek van de Bosporus zorgt dit voor enorme opstoppingen in de stad en omliggende gebieden. De enorme toevoer over de weg zorgt ook voor enorme luchtvervuiling in de regio, dit zorgt ervoor dat de regio de ‘vieste’ regio is van Turkije door de uitstoot van CO2 en fijn stoffen. Dat veel van het vervoer in de regio over de weg plaats vindt komt voort uit het ontbreken van andere achterland verbindingen, er is wel een spoor maar deze het enorme aanbod van goederen en passagiers amper aan. Binnenvaart is niet mogelijk in de regio door het ontbreken van goede rivieren, dit is een groot gemis want de regio staat bekend als een goede geografische hub tussen Azië en Europa.

 

Istanbul in vergelijking tot andere regio’s

Ondanks enkele sterke punten is Istanbul als laagste geëindigd in het benchmarkonderzoek. Dit komt vooral door het feit dat de andere regio’s veel verder zijn ontwikkeld en zijn toegespitst op de grote aanvoer/afvoer van logistieke goederen. Echter is wel te zien dat Istanbul zich langzamerhand ontwikkeld tot een grotere logistieke hub. 

1 - 10Volgende